Meestal als een kat een bot breekt, dan zal dat ergens in zijn pootje zijn. “Een kat komt altijd op z’n pootjes terecht” zegt men wel eens. En inderdaad, als een kat ergens vanaf valt, dan zorgen zijn enorm goede reflexen ervoor dat hij (vrijwel) altijd op zijn pootjes landt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat hij er geen botbreuk(en) aan kan overhouden. Daarnaast kan een kat natuurlijk ook ruzie krijgen met een ander dier, of mishandeld worden door een mens. Als er daardoor een bot in minimaal twee stukken breekt, verbrijzelt, te ver doorbuigt, splijt, of barst dan is er sprake van een botbreuk.
Symptomen
Als een kat een botbreuk heeft opgelopen, dan valt het meestal als eerste op dat hij het verwonde lichaamsdeel niet meer kan gebruiken. De plek kan tevens opgezwollen zijn (oedeem), of er kunnen zelfs bloedende wonden te zien zijn. Bijvoorbeeld omdat er een scherp stuk gebroken bot door de huid heen steekt. Het kan ook zijn dat je niks merkt aan de bewegingsvrijheid van de kat, maar dat er wel een verschil merkbaar is in het gedrag van de kat. Dat afwijkende gedrag kan dan veroorzaakt worden doordat je kat veel pijn heeft.
Prognose
Als je snel met je kat naar de dierenarts gaat, dan is de prognose vrijwel altijd goed. De botbreuk zal eerst uitgebreid door de dierenarts onderzocht worden. Dit kan door het gebroken lichaamsdeel te bewegen en te luisteren of er sprake is van crepitatie. Crepitatie is het schurende geluid van botstukken die over elkaar bewegen. Indien nodig zal er nog een rontgenfoto gemaakt worden. Het bot moet daarna eventueel gezet worden. De dierenarts zal indien nodig gebruik maken van schroeven, beenpennen, een botplaat, of speciaal draad, om ervoor te zorgen dat het gebroken bot op z’n plek blijft, en zodoende weer aan elkaar kan groeien.
Het kan zijn dat je het advies krijgt om je kat de komende tijd in een bench te houden. Dit is zodat zijn lichaam genoeg rust krijgt om de breuk te laten helen. Hoe lang dit duurt, is helemaal afhankelijk van de aard van de breuk, maar ook van het karakter van de kat.
Over het algemeen zal een botbreuk goed helen, en zal je geliefde huisdier binnen aanzienlijke tijd weer de oude zijn. Soms echter, zal je kat nooit meer helemaal pijnvrij zijn, bijvoorbeeld als het buiten koud en nat is.