Een kat kan wel eens last krijgen van ringworm. Als door een dierenarts de diagnose ringworm wordt gesteld, komt het vaak voor dat het baasje van de kat in eerste instantie verbaasd is, want de naam “ringworm” doet vermoeden dat het iets met wormen te maken heeft, maar niets in minder waar. Ringworm is namelijk een schimmelinfectie. De schimmels groeien in de dode, oppervlakkige lagen van de vacht, de huid en de nagels. “Ringworm” is dan ook een inmiddels sterk verouderde benaming, die eigenlijk alleen nog maar in de volksmond gebruikt wordt. Een dierenarts spreekt dan ook over dermatofytose in plaats van “ringworm”. De schimmels die de infectie veroorzaken worden dermatofyten genoemd.
Besmettelijkheid van ringworm bij een kat
Er bestaan enkele tientallen verschillende soorten dermatofyten, die stuk voor stuk een eigen voorkeur hebben voor een bepaalde diersoort. Als een kat last heeft van ringworm, dan is dat vrijwel altijd een andere dermatofyt dan bijvoorbeeld bij een hond met ringworm, maar het is wel mogelijk dat een kat een hond besmet, of andersom. Bovendien is het heel goed mogelijk dat de infectie overgebracht wordt op een mens. Vooral kinderen lopen een groot risico om ermee besmet te worden. En daarom is het ook belangrijk om zo snel mogelijk advies te vragen aan de dierenarts en zijn of haar instructies goed op te volgen.
Hoe ziet ringworm bij een kat eruit?
Dat is precies het probleem! Er is geen eenduidige beschrijving te geven van hoe zo’n schimmelinfectie bij een kat eruitziet. Bij de ene kat zijn er ernstige huidafwijkingen te zien, terwijl er bij de andere kat slechts een paar kleine plekjes zien zijn. En soms is er zelfs helemaal niks te zien! Een kat met ringworm waarbij niks raars te zien is, is alleen een drager van de schimmel. Hij heeft dan weliswaar zelfs nergens last van, maar hij is wel besmettelijk!
Meestal ziet ringworm eruit als enigszins ronde plekken, die zich ook uitbreiden. Op deze plekken verliest de kat veel haar en ook veel huidschilfers. De plekken zitten meestal rond de kop, pootjes en/of de oren.
Ringworm kan ook veel lijken op andere huidaandoeningen, zoals een vlooienallergie of kattenacne. Meestal worden de plekken ook kaal. Maar de mate van schilfering, ontsteking en jeuk varieert enorm. Een enkele keer kan het er zelfs op lijken dat de kat alleen maar last heeft van een simpele oorontsteking, dus het kan nooit kwaad om zelfs maar bij de kleinste twijfel naar je dierenarts te gaan.